The War Rooms, by Ned Scott – 2012

Ned Scott’s War Room is a science fiction tale of a hypothetical future where England has run out of energy sources after the Energy War of 2050. The scenario explores the possible implementation of a decentralised closed-loop agrarian economy. This is an MArch project at Bartlett, 2012.

“The War Rooms takes a science fictional premise, in which the UK’s energy supply networks are terminated following an Energy War in 2050, in order to explore the implications of the decentralisation of the UK’s energy networks and the implementation of a closed-loop agrarian economy. The science fictional scenario presented and the subsequent urban strategies proposed address the challenges the UK faces regarding energy security and fuel poverty and speculates on the hypothetical consequences of a future where the many risks associated with the UK’s long term energy strategy come to bear. The War Rooms, St. James’s Park introduces an institutional framework for agrarian reform, inspired by Ebenezer Howard, which operates on three simultaneous scales representative of the three protagonists of Clifford D. Simak’s, City: Man, Dog and Ant.”


The Smart Grid


Aerial Perspective


Aerial Perspective (detail)


The Clover
The Clover is the core module of the agrarian economy providing structural support and information as well as carrying the district heating and electricity networks.


The Vertical Acre
Urban energy crop production takes place in towers. Each tower contains an acre of Miscanthus (Elephant grass), an energy crop which grows as much as 3 metres in a single season.


Howard Boulevard
St. James’s Park is inhabited by the seventy-three MP’s who represent each on London’s parliamentary constituencies. Each MP becomes a model citizen of the new decentralised economy and manages the agrarian production and consumption of their constituency.


Howard Boulevard (detail)


Masterplan


Ground Plan


Roof Plan


Long Section (detail)


A House For The MP For Chipping Barnet
Each MP’s house is integrated into the public park and is reflective of the new era of political transparency. The house is cut into two revealing the domestic activities of each MP, each of whom are model citizens representing the mechanics of the new agrarian economy. The house is connected to the local smart grid and district heating network and contains a number of passive environmental features as well as a large energy metre at the top of the house which relays the cumulative annual consumption of each MP to the general public.


A House For The MP For Chipping Barnet (detail)


Beneath The New St. James’s Park
In order to protect the natural habitat from bio-energy scavengers, the new St. James’s park is raised off the ground. Each plot of the raised park is replaced with a reciprocal plot directly beneath which is artificial and contains information about the plant life above. The artificial landscape beneath the new St. James’s Park also fulfils a secondary function as the archives of the resettled political regime. The columns supporting the raised park contain the archives which are managed by civil servants who abseil up and down.


The Anaerobic Digester
The War Rooms contain a number of anaerobic digesters for the conversion of biodegradable food and energy crop surplus into biogas. The tall digesting vessels puncture the smart grid and are reminiscent of cigarette butts symbolising the re-appropriation of the waste products of a previous scale into structures of infrastructural significance.


The Instrument
The Instrument is a device used by The War Cabinet to determine the macro-economic management of the agrarian economy from season to season and is a replica of the Table of the House in the House of Commons. The agricultural production of each individual constituency is calculated using apple pips to represent the production of food and dandelion seed to represent the production of energy crops.


The Instrument (detail)


The Energy Crop Warehouses


The Energy Crop Warehouses (detail)


A View From A Window


The Mall

Via: We and the Color

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>